exergy
Send an enquiry →
Home  ›  Insights
Energy and emission factors

How can a company in Poland avoid ISO 50001?

Author: Radosław Andrulewicz
Updated:
ISO 50001 duty for companies in Poland

Poland's Ministry of Climate and Environment expects about 1,500 companies to need a certified energy management system. Only 239 hold an ISO 50001 certificate (impact assessment of the draft act, 2025). The EU deadline is 11 October 2027. But the Polish act that will apply it is still a draft. The ministry says companies will get two years from the date the act comes into force.

Who must implement ISO 50001 in Poland, and from when?

Who must implement ISO 50001 in PolandPoland's current Energy Efficiency Act does not require ISO 50001. Its Article 36 requires large companies to have an energy audit every four years. A company with an energy management system is exempt from this audit.

The duty comes from the EU Energy Efficiency Directive (EED), Directive (EU) 2023/1791. Its Article 11(1) covers companies that use over 85 TJ a year, as an average of the last three years. By 11 October 2027, they must have an energy management system certified by an independent body. In Poland, an amendment to the Energy Efficiency Act will apply this rule. The draft act, UC77, sets out:

The duty will cover about 1,500 companies, and 239 hold an ISO 50001 certificate. The ministry assumes that some of the others already run an energy management system and only need certification.

The duty to have a certified energy management system will cover about 1,500 companies in Poland, and 239 hold an ISO 50001 certificate (impact assessment of the draft act UC77, 2025)

How do you check whether your company exceeds 85 TJ?

How to check whether a company exceeds 85 TJThe threshold is based on the average yearly use of final energy over the last three years. 85 TJ equals 23,611 MWh. The total includes all energy carriers:

Add up all plants and branches. The threshold applies to the company, not to a single site.

The result is most often too low when you leave out fuel in vehicles and forklifts. It is safer to include energy that you resell to tenants.

The three-year average changes slowly. If your use falls by 9 TJ in one year, the average falls by 3 TJ. So getting below the threshold through savings takes several years.

Does ISO 14001 or EMAS exempt you from ISO 50001?

ISO 14001 or EMAS as an exemption from ISO 50001Yes, if the environmental management system includes an energy audit of the company. Article 11(11) of the EED sets out this exemption, and the draft Polish act repeats it. On the same basis, the draft act exempts such companies from the separate audit required above 10 TJ.

An ISO 14001 certificate alone is not enough. The energy audit within the system must meet the minimum criteria in Annex VI of the directive:

An independent, accredited body must also certify the environmental system.

A company that already has ISO 14001 does not build a second system with its own certification. It adds an energy audit under ISO 50002. Then it puts the results into the targets and procedures of the system.

When does an energy performance contract replace the system?

Energy performance contract with an ESCOThe third path is an energy performance contract, usually with an energy service company (ESCO). The contractor carries out the upgrade. Its pay depends on the energy savings that the contract guarantees. Article 11(10) of the EED and the draft Polish act give an exemption from the system and the audit. The contract must:

This path makes sense when the company plans a large investment anyway. Examples are a new heat source, a compressor room or lighting. You then pay for it from the savings. It does not work as a mere way around ISO 50001. The contract binds the company for the whole period in which you settle the savings.

What remains if you do not implement ISO 50001?

Duties that remain without ISO 50001Below 85 TJ, duties remain if you use more than 10 TJ (2.78 GWh) a year. The EED set the first audit for 11 October 2026. The draft Polish act gives 12 months from its entry into force. An energy efficiency auditor with a certificate from an accredited body carries out the audit. After the audit, you must also:

Each year, the President of URE draws 5 to 10% of audits for checks.

Average yearly energy use over three yearsDutyDeadline
up to 10 TJ (2.78 GWh)no duty to have an audit or a systemnone
10 to 85 TJenergy audit every four years and an action plan. Instead of the audit: ISO 50001, ISO 14001 or EMAS with an audit, or an ESCO contractfirst audit: 12 months from the act's entry into force
over 85 TJa certified energy management system, or ISO 14001 or EMAS with an audit, or an ESCO contracttwo years from the act's entry into force

Do you want to check which path fits your company?

We can calculate your energy use for three years. Then we check if you exceed 10 or 85 TJ. We carry out energy audits of companies in Poland, also within ISO 14001. If an energy management system is the best option, we set up ISO 50001 and prepare you for certification. See also an energy audit we carried out for a new laboratory building.

Contact us
Do you need ISO 50001, or is an energy audit enough?
+48 888 242 547 contact@exergy.eco

We use your details only to reply to your enquiry. More in our privacy policy.

See also
Case study
New building, PLN 100,000 a year to save on fixed charges
Article
Guarantees of origin: when are they worth buying?
Service
Decarbonisation strategy for companies